Zaman içinde sabit kalan nedir?
PlayStation'ın tüm kategorilerinde görülebilen öğeler var. Bu denetleyicilerin sağında operatör tuşları ve bunların geometrik etiketleri bulunur: yeşil üçgen, kırmızı daire, mavi çarpı ve pembe kare.
İşlev tuşları her zaman bu kategorilerin sağında olmuştur. Sol tarafta her zaman gezinme tuşlarını gördük. Ayrıca kolun ön tarafında 4 anahtar görebilirsiniz. İşlev ve gezinme tuşları arasındaki boşlukta her zaman Başlat ve Seç tuşları vardı.
Tabi tutamağın her iki yanında da en az değişim görülen durumlardan biri olarak söylenebilecek iki kulp görmekteyiz ve bir bakıma bu kulplarla polyester istasyonlarını biliyoruz. Bu düğmeler, bu denetleyicilerle çalışmayı daha kolay ve daha rahat hale getirmek için tasarlanmıştır.
Orijinal PlayStation Konsolu
Tedarik yılı: 1994
PlayStation kategorisinin tarihine ilk örnekle başlıyoruz. Bu tasarımın ilk örneği PlayStation Controller olarak bilinir. Bu kolların rengi, konsolun rengi gibi griydi, bu da iki cihazı daha uyumlu hale getirdi. Bu kategoriyi yukarıdaki görselde görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi, PlayStation logosu Başlat ve Seç tuşlarının üzerinde yer alıyor.
İlk PlayStation denetleyicisi, Sony'nin analogları olmayan tek kategorisi olan diğer haleflerinden daha farklı. Bu kablolu bir kulptu ve ayrıca gelecekte elbette terk edilen kendi bağlantı noktasına sahipti. Bu denetleyici kendi başına iki tür değişiklik yaşamıştır. Kablonun boyut ve uzunluğundaki artışlar da Sony'nin konsola yaptığı iyileştirmelerdi .
Çift Analog
Tedarik yılı: 1997
Dual Analog kategorisi, orijinal PlayStation kategorisine kısa vadeli bir alternatifti. Tabii ki, aynı kontrolör gelecek nesillerin en iyi özelliklerinden birinin yolunu açmayı başardı. 1997'de Dual Analog kontrolörler denkleme analoglar da ekledi. Bu özellik o zamandan beri bu kategorilerde görülüyor.
Bu analoglar destekledikleri oyunlarda kullanılabilir. O zamanki kullanıcılar bir dijital mod (D-pad), analogların kullanımı (analog mod) veya PlayStation Analog Joystick'in (uçak kontrol simülatörü) taklidi arasından seçim yapabilirler.
Analogların kullanımı, Analog adlı yeni bir tuşa basılarak yapıldı. Bu anahtar, Başlat ve Seç tuşlarının altında ve ortasındaydı. Dual Analog denetleyicinin yapımı, titreşim desteğinin olmaması nedeniyle 1998'de durduruldu.
Çift Analog tutamaçlar görünüşte gelecekteki haleflerinden (DualShock) kolayca ayırt edilebilir. Bunun nedeni, Dual Analog analogların lastik bir kapağa sahip olmaması ve sadece parmağınız için küçük bir çukur sağlamasıdır.
DualShock
Üretim yılı: 1998
DualShock kontrol cihazlarının üretimi, PlayStation kategorisinin tarihindeki başka bir kilometre taşı olarak kabul edilebilir. DualShock birkaç değişiklik gördü. Bu değişiklikler biçimine, işlevine ve hatta adlandırma stiline yayıldı.
Analoglar PlayStation hayranları arasında çok popülerdi. Onları hala DualShock'ta görüyoruz. Ek olarak, DualShock toplu analogları artık iki performans anahtarı daha sunuyor. Analogları aşağı doğru bastırırsanız, bir tıklama sesi duyarsınız. Sol ve sağ analoglara atanan tuşlar da sırasıyla L3 ve R3 olarak adlandırılır.
Dokunmatik geri bildirim özelliğine sahip ilk PlayStation denetleyicisiydi (bu özellik başlangıçta bir Çift Analog denetleyiciye yerleştirilmek üzere tasarlandı). Kendinden öncekiler gibi, bu tutamak kablolandı ve orijinal PlayStation tasarımıyla daha fazla uyum sağlamak için aynı ünlü gri renkte sunuldu.
DualShock kolları Dual Analog'dan daha uzundu. Kollara titreşim motorları yerleştirildi ve aslında bu motorlar oyundaki olaylara yanıt olarak titreşebilirdi. Bu kontrol cihazı PlayStation 2 konsolu ile uyumluyken bazı oyunlarda zaten çalışmıyordu (ancak PlayStation 2 üzerinde çalışan PlayStation 1 oyunlarıyla uyumluydu)
DualShock 2
Tedarik yılı: 2000
DualShock 2'nin piyasaya sürülmesiyle her şey değişmeye başladı. Öncelikle bu denetleyici, Sony'nin ikinci konsoluyla aynı anda tanıtıldı; Evet, PlayStation 2. Tabii ki DualShock 2 selefinden çok fazla değişmediği için hayranlara fazla heyecan aktarmaması doğaldı.
Her durumda, DualShock 2, varsayılan renk düzeninden uzaklaşan ilk PlayStation'dı. DualShock 2 ayrıca parlak siyah renkte de mevcuttu. Bu aynı zamanda bu kategorinin görünümünü daha çekici hale getirdi. Tabii ki, önceki kontrolörler de farklı renklerde geldi, ancak temel modelleri her zaman griydi.
Bu kategori hala kabloluydu ve öncekiler gibi üç tuşa (tStart, Select ve Analog) sahipti. Tabii ki, DualShock 2, işlev tuşlarını (sağda) doğru analoga bağladı. Bu şekilde, bu anahtarlar aynı zamanda basınca duyarlı olabilir.
Altı eksen
Çıkış yılı: 2006
PlayStation kategorisinin tarihine Sixaxis tartışmasıyla devam ediyoruz. Sony, PlayStation 3'ü piyasaya sürdüğünde kategori adlandırma stilini de geçici olarak terk etti. O zaman, Japon devinin şirketin şimdiye kadar yaptığı en iyi kontrol cihazına sahip yeni konsolu ; Yani Sixaxis piyasaya sürüldü. Bu unvanın nedeni Sixaxis'in kablosuz olmasıydı.
Bu, oyuncuların kollarını konsola bağlamak için kablolara ihtiyaç duymadığı ilk seferdi. Tabii bu konunun da kendine göre sorunları vardı. Bunlardan biri, hassas bir durumun ortasında kol pilinin tükenmesiydi. Bu kategorileri bir mikro USB kablosuyla USB'ye bağlayabilirsiniz. Sony de favori bağlantı noktasını değiştirdi.
Ek olarak, Sixaxis harekete duyarlıydı. Bu, Uncharted'da ağaç kütüğünü dengelemek gibi belirli öğeleri kontrol edebileceğiniz anlamına geliyordu. Bunu yapmak için, sapınızı şu şekilde eğin. Bu özellik nedeniyle Sixaxis titremedi. Sony'nin Dual Analog'dan pek bir şey öğrenmediği açıktı. Analog anahtar da şirketin kategorilerinden kaldırıldı. Analog anahtar yerine, üzerine oyulmuş PlayStation logosu ile Ana Sayfa tuşu yerleştirildi. Bu tuş, oyundan çıkmak ve PlayStation ana ekranına gitmek için kullanıldı.
DualShock 3
Çıkış yılı: 2007
Sony, şok kollarının oyuncular için çok çekici olduğunu keşfetmeye devam etti, bu yüzden biraz geriye gitti ve PlayStation 3 için DualShock 3'ü tanıttı. DualShock 3'ün tasarımı, yalnızca Force Feedback'i ve ön tarafa kazınmış DualShock kelimesini kullanan Sixaxis'e çok benziyordu.
Force Feedback, Sony'nin DualShock 2'de kullanılan dokunmatik geri bildirimin tescilli versiyonuydu. Kontroller, kablosuz özellikler ve mikro USB'den USB'ye şarjın tümü bozulmadan kaldı DualShock 3 ayrıca Sixaxis hareket hassasiyetini korudu. Sonunda, Sony bu alanda başarılı oldu ve burada kontrol ve etkileşim arasında benzersiz bir denge yaratıldı.
DualShock 4
Çıkış yılı: 2013
DualShock 4, PlayStation 4 konsolu ile geldi . Bu kontrolör DualShock 3'e çok benziyordu, ancak bazı açılardan doğal olarak farklıydı. Bu kategorideki genel kontroller değişmeden kaldı ve analoglar kaldı. Ek olarak, hareket algılama ve dokunma geri bildirim teknolojileri de bu kontrol cihazında mevcuttu.
En belirgin fark, sapın üst kısmındaki kapasitif dokunmatik yüzeydi. Dokunmatik yüzey aynı anda iki dokunuşa yanıt verebilir ve ayrıca birden çok tuşla ilgili işlevleri gerçekleştirebilir. Örneğin, PlayStation Now oyunlarını oynarken, kontrol cihazı dokunmatik yüzeyi Başlat ve Seç tuşları olarak kullanır.
İkinci büyük fark, sapın ön tarafındaki ışık şeridiydi. Bu çubuk farklı koşullara tepki verir (örneğin, açıldığında veya şarj edildiğinde ışığı değişir). Ayrıca, iki veya daha fazla kullanıcı aynı konsolu kullanıyorsa, her birine ait kategori belirli bir renk gösterecektir. Bu özellik aynı zamanda PlayStation Camera ile de çalışır ve aslında kontrol cihazının bulunduğu kamerayı gösterir.
DualShock 4'te kullanıcıya stereo ses sağlayabilen bir kulaklık girişi de var. Bu şekilde, 3,5 mm jaka sahip kulaklıkları veya mikrofonlu kulaklıkları denetleyiciye bağlayabilirsiniz, böylece oyununuzun sesini TV yerine duyabilirsiniz.
Uzatma bağlantı noktası, DualShock 4 denetleyicilerinin bir başka yeni özelliğidir. Bu bağlantı noktası kulaklıkları, şarj cihazlarını ve küçük klavyeleri PlayStation 4 kontrol cihazınıza bağlamanızı sağlar.
Paylaş ve Seçenekler anahtarları da eklendi. Bu tuşlar PlayStation 4'ünüzde farklı menüler açar. Seçenekler Beklediğiniz gibi seçenekler menüsünü açar. Share (Paylaş) tuşuna basarak akış yoluyla veya ekran görüntüsü alarak oyunu paylaşmanıza yardımcı olabilecek araçlara da erişebilirsiniz.
DualSense
Çıkış yılı: 2020
Son olarak PlayStation denetleyicilerinin geçmişini inceledikten sonra DualSense'e geliyoruz. Bildiğiniz gibi bu kumanda bir PlayStation 5 konsolu ile geliyor . İlk fark edeceğiniz şey bu kategorilerde kullanılan renkler; Siyah beyaz (konsolun görünümüne uyması için).
DualSense fatura formu, DualShock 4'e çok benzer. Şekli de biraz değişti. Bu kategorideki en iyi değişikliklerden biri dokunmatik yüzey arka ışığı ile ilgilidir.
Oluştur anahtarı, PlayStation 4 kontrol cihazının Paylaşım anahtarının da yerini aldı. Oyuncular, DualSense yerleşik mikrofonunu kullanarak diğer oyuncularla iletişim kurabilir. Yani bunu yapmak için kulaklığa ihtiyacınız yok. Sony'nin en son denetleyicisi bir USB Type-C bağlantı noktası kullanır. Bu nedenle DualShock 3 mikro USB bağlantı noktasıyla ilgili artık bir haber yok.
Yorumlar
Yorum Gönder