Kablosuz kulaklıklar, fareler, spor bilezikler: Bluetooth cihazları ile çevriliyiz, ancak radyasyonu zararlı mı?
Bluetooth nedir: Sınıfları ve Aralıkları
Bluetooth, resmi rakamlara göre insan sağlığına doğrudan bir tehdit oluşturmayan yüksek frekanslı bir radyasyondur. Bluetooth standardı dünya çapında onaylanmıştır.
Bluetoth esas olarak veri ve sesli iletişim için kullanılır. Bu teknoloji özellikle bilgisayar klavye ve mouselarda, kulaklıklarda veya müzik sistemlerinde iletişim kablolarının yerini almak için kullanılıyor.
Bluetooth, üç performans sınıfına ayrılmıştır. Sınıf 3 ve 2, 5 ila 30 metrelik bir menzile sahiptir. En yaygın olanlardır ve güvenli kabul edilirler. Sınıf 1, açık alanda 100 metreye kadar bir menzile ulaşabilir ve radyasyon seviyesi bir cep telefonunun ki ile karşılaştırılabilir. Bu tür cihazlarla, güvenlikleri hakkında daha fazla şüphe var, ancak kural olarak kullanılmıyorlar.
Bluetooth gerçekten ne kadar zararlıdır?
Çoğu zaman yalnızca Bluetooth sınıf 2 ve 3 kullanıldığından, çoğu durumda radyasyonunun zararlı olduğu söylenemez.
Bir kulaklık veya ahizesiz kullanım cihazı kullanırken, Bluetooth radyasyon seviyesi, telefonu doğrudan kulağınıza koyduğunuzdan önemli ölçüde daha düşüktür.
Elektronik cihazlardan gelen radyasyon dozu SAR cinsinden ölçülür. Örneğin, iPhone 11'in SAR değeri 0,95'tir - bu göstergeye göre, modern akıllı telefonların derecelendirmesinin ortasında. Kulaklık kullanırken, SAR değeri yalnızca 0,003'tür. Bu nedenle Bluetooth teknolojisi, bir cep telefonundan gelen radyasyondan önemli ölçüde daha az zararlıdır ve bu nedenle bir sağlık riski oluşturmadığı düşünülebilir.
Akıllı telefonların radyasyonuyla ilgili araştırmalar sürekli olarak uluslararası olarak yapılmaktadır. Bu durumda SAR değerleri Bluetooth'tan önemli ölçüde yüksek olsa da, "akıllı telefon radyasyonunun" uzun vadeli zararlı etkileri henüz kanıtlanmamıştır.
Bluetooth Dalgalarından Korunmalı Gerekli Mi?
Bluetooth'tan gelen radyasyon genellikle cep telefonlarından ve Wi-Fi yönlendiricilerinden gelen radyasyondan çok daha zayıf olduğundan, prensipte buna karşı koruma gerekli değildir. Minimumda tutmak için, bu özelliği akıllı telefon gibi çoğu cihazda devre dışı bırakabilirsiniz.
İnternette radyasyona karşı korunmaya yardımcı olacak birçok cihaz ve araç bulacaksınız. Ancak, bu tür fonların etkisi kanıtlanmamıştır. Sözde "koruyucu boya" ile, örneğin, dışarıdaki radyasyonu korumak için evin içini ve dışını boyayabilirsiniz - ancak kendinizi "zararlı dalgalardan" korumaktan ziyade hane halkının şüphesini arttıracaktır.
Sözde radyasyon dedektörleri de artık popüler. Mevcut radyasyon dozunu her zaman, her yerde ölçmenize izin verir. Ayrıca Bluetooth cihazlarınızın radyasyonunun gerçekte ne kadar güçlü olduğunu bulmanıza da yardımcı olurlar.
Yorumlar
Yorum Gönder